ProZ.com translation contests »
32nd Translation Contest: "Movie night" » Spanish to Catalan » Entry by Mònica Cuesta Farré


Source text in Spanish

Translation by Mònica Cuesta Farré (#36904)

Robocop (Paul Verhoeven, 1987) se ha convertido en un auténtico clásico de culto, a pesar de que, en su momento, nadie apostó por el guión escrito por Edward Neumeier y Michael Miner. Se paseó de productora en productora sin despertar el mínimo interés; nadie encontraba la gracia en una historia en apariencia ridícula, pero que escondía en su interior toneladas de crítica descarnada hacia el sistema neoliberal imperante en la era Reagan. Tuvo que ser otro amigo de polémicas el que llevara a la pantalla el ácido relato en 1987; Paul Verhoeven construía una película repleta de ultraviolencia explícita, espejo de una sociedad decadente en manos de ejecutivos sin escrúpulos. Por supuesto, con poco que se compare el resultado de Robocop con el Batman crepuscular de El retorno del Caballero Oscuro, los puntos en común de ambos universos son evidentes. El humor negro, el contexto del futuro cercano convertido en una especie de jungla urbana, las guerras de bandas y el uso demencial de los medios de comunicación y la publicidad, integrados como parte esencial del relato, hacen sospechar que Neumeier y Miner se habían empapado bien de la obra de Miller.

El éxito de Robocop propició la aparición de la consabida secuela. Para la ocasión, los productores decidieron acudir al barro primordial en el que se gestó la base de la primera parte, y contrataron a Frank Miller como guionista de Robocop 2 (Irvin Kershner, 1990). Si había alguien conectado a este relato ciberpunk y sus connotaciones críticas, era el tipo que impresionó al mundo con las mismas armas que los responsables de la franquicia querían explotar.

Pronto empezaron los problemas. Verhoeven queda fuera del proyecto, aunque los fans de la franquicia aplauden la llegada de Irvin Kershner (director de El Imperio Contraataca) como director de la secuela. Al leer el guión propuesto por Miller, tanto Kersner como los productores declararon que lo que Miller había escrito era imposible de filmar. El libreto sufre una reescritura por parte de Walon Green, mutilando las ideas de Miller. La película resultó un fracaso comercial en su estreno cinematográfico, pero el mercado del vídeo casero salvó los muebles, e incluso animó a la productora a la realización de una nueva secuela.
Robocop (Paul Verhoeven, 1987) s'ha convertit en un autèntic clàssic de culte, tot i que, en el seu moment, ningú no va donar cinc cèntims pel guió que havien escrit Edward Neumeier i Michael Miner. Aquest guió va passejar-se de productora en productora sense despertar ni el més mínim interès; ningú li trobava la gràcia a una història aparentment ridícula, però que amagava, en el seu interior, una muntanya de crítica despietada cap al sistema neoliberal que imperava a l'era Regan. Va haver de ser un altre amic de les polèmiques qui traslladés a la pantalla gran aquest relat àcid el 1987. Paul Verhoeven construïa una pel·lícula repleta d'ultraviolència explícita, que era el mirall d'una societat decadent en mans d'executius sense escrúpols. Evidentment, per poc que es compari el resultat de Robocop amb el Batman crepuscular d'"El retorn del cavaller fosc", els punts en comú de tots dos mons son evidents. L'humor negre, el context d'un futur pròxim convertit en una espècie de selva urbana, les guerres de bandes i l'ús demencial dels mitjans de comunicació i la publicitat, que s'integren com una part essencial del relat, i fan sospitar que Neumeier i Miner s'havien endinsat de l'obra de Miller.

L'èxit de Robocop va propiciar l'aparició de la coneguda seqüela. Per a aquella ocasió, els productors van decidir tornar a l'arrel primordial on es va gestar la base de primera part, i van contractar a Frank Miller com a guionista de Robocop 2 (Irvin Kershner, 1990). Si hi havia algú que estigués connectat a aquest relat ciberpunk i les seves connotacions crítiques, era justament la persona que havia impressionat el món amb les mateixes armes que volien explotar els responsables de la franquícia.

Aviat van començar els problemes. Verhoeven quedà exclòs del projecte, tot i que els fans de la franquícia van aplaudir l'arribada d'Irvin Kershner, el director de "L'Imperi Contraataca", com a director de la seqüela. Quan va llegir el guió que havia proposat Miller, tant Kershner com els productors van declarar que allò era impossible de rodar. El llibret es va reescriure a les mans de Walon Green, que escapçà les idees de Miller. La pel·lícula va acabar sent un fracàs comercial durant la seva estrena als cines, però el mercat del vídeo casolà va salvar els mobles fins al punt que va animar la productora a fer una altra seqüela més.


Discuss this entry